PL

Liczba urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 12088!

Czym jest skrót GN w oznaczeniach pojemników gastronomicznych ?

GN (Gastro Norm) jest to standard określający rozmiary pojemników wykorzystywanych w gastronomii.
Oznaczenie to jest również stosowane przy niektórych urządzeniach gastronomicznych takich jak piece, piekarniki, pojemniki termoizolacyjne, szafy chłodnicze czy bemary oraz przy niektórych meblach ze stali nierdzewnej takich jak wózki i stojaki.

Szczegółowa specyfikacja GN jest dostępna w normie PN-EN 631-1:1996 Materiały i przedmioty stykające się z żywnością - Pojemniki na żywność - Wymiary pojemników). W normie znajdą Państwo definicje rodzajów pojemników, zakres stosowania pojemników, główne wymiary, dopuszczalne odchylenia wymiarów oraz wymagania dotyczące znakowania (należy pamiętać, że wszystkie pojemniki, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością, muszą posiadać oznaczenia dopuszczające do użytku).


Zestawienie i porównanie wymiarów pojemników GN:



Typowe rozmiary pojemników GN:

Oznaczenie Dłuższy bokKrótszy bok
GN 1/1 530mm 325mm
GN 1/2 325mm 265mm
GN 1/3 325mm 176mm
GN 2/3 354mm 325mm
GN 1/4 265mm 163mm
GN 1/6 176mm 162mm
GN 1/9 162mm 108mm
GN 1/12 108mm 132mm
GN 2/1 650mm 530mm
GN 2/4 530mm 162mm

Dodatkowo pojemniki GN charakteryzują się trzecim wymiarem czyli głębokością (lub wysokością). Standardowymi wysokościami są 20, 40, 65, 100, 150 oraz 200mm.

Poniżej przedstawiamy zestawienie standardowych wymiarów pojemników z uwzględnieniem ich pojemności (zestawienie orientacyjne przygotowane na podstawie pojemników produkowanych przez Stalgast i RedFox. Należy pamiętać, że w zależności od producenta, średnicy zagięcia rogów, grubości materiału, z którego wykonane są pojemniki ich pojemności może być inna od zaprezentowanej):


Zestawienie pojemności pojemników GN:

GłębokośćGN 1/1 GN 1/2 GN 1/3GN 2/3GN 1/4GN 1/6GN 1/9GN 1/12GN 2/4GN 2/1
20mm 2,2l 1,2l 0,7l 1,5l 0,4l 4,4l
40mm 5l 2l 1,5l 3,2l 1l 1,75l 11l
65mm 8l 4l 2,5l 5,8l 1,7l 1l 0,5l 0,3l 3,5l 18l
100mm 14l 6l 3,7l 9l 2,8l 1,5l 0,7l 0,5l 5,5l 30l
150mm 19l 9l 5,7l 13l 3,6l 2,3l 8,5l 42,8l
200mm 26l 12l 7,3l 18l 5l 3,2l 58l

W przypadku oznaczenia GN stosowanego w urządzeniach gastronomicznych oznacza maksymalny rozmiar pojemnika w standardzie GN jaki może być umieszczony w danym urządzeniu (najczęściej wewnątrz urządzenia).
W odniesieniu do np. pieca konwekcyjno-parowego oznaczenia 20xGN 1/1 oznacza, że w piecu można umieścić maksymalnie 20 pojemników o wymiarach GN 1/1. W przypadku urządzeń istotna jest również odległość pomiędzy półkami co przedstawia rysunek poniżej:

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

[email protected]

+48 664 005 415

Partnerzy
Bądźmy blisko
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.