GN (Gastro Norm) jest to standard określający rozmiary pojemników wykorzystywanych w gastronomii.
Oznaczenie to jest również stosowane przy niektórych urządzeniach gastronomicznych takich jak piece, piekarniki, pojemniki termoizolacyjne, szafy chłodnicze czy bemary oraz przy niektórych meblach ze stali nierdzewnej takich jak wózki i stojaki.
Szczegółowa specyfikacja GN jest dostępna w normie PN-EN 631-1:1996 Materiały i przedmioty stykające się z żywnością - Pojemniki na żywność - Wymiary pojemników). W normie znajdą Państwo definicje rodzajów pojemników, zakres stosowania pojemników, główne wymiary, dopuszczalne odchylenia wymiarów oraz wymagania dotyczące znakowania (należy pamiętać, że wszystkie pojemniki, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością, muszą posiadać oznaczenia dopuszczające do użytku).
Oznaczenie | Dłuższy bok | Krótszy bok |
---|---|---|
GN 1/1 | 530mm | 325mm |
GN 1/2 | 325mm | 265mm |
GN 1/3 | 325mm | 176mm |
GN 2/3 | 354mm | 325mm |
GN 1/4 | 265mm | 163mm |
GN 1/6 | 176mm | 162mm |
GN 1/9 | 162mm | 108mm |
GN 1/12 | 108mm | 132mm |
GN 2/1 | 650mm | 530mm |
GN 2/4 | 530mm | 162mm |
Dodatkowo pojemniki GN charakteryzują się trzecim wymiarem czyli głębokością (lub wysokością). Standardowymi wysokościami są 20, 40, 65, 100, 150 oraz 200mm.
Poniżej przedstawiamy zestawienie standardowych wymiarów pojemników z uwzględnieniem ich pojemności (zestawienie orientacyjne przygotowane na podstawie pojemników produkowanych przez Stalgast i RedFox. Należy pamiętać, że w zależności od producenta, średnicy zagięcia rogów, grubości materiału, z którego wykonane są pojemniki ich pojemności może być inna od zaprezentowanej):
Głębokość | GN 1/1 | GN 1/2 | GN 1/3 | GN 2/3 | GN 1/4 | GN 1/6 | GN 1/9 | GN 1/12 | GN 2/4 | GN 2/1 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20mm | 2,2l | 1,2l | 0,7l | 1,5l | 0,4l | 4,4l | ||||
40mm | 5l | 2l | 1,5l | 3,2l | 1l | 1,75l | 11l | |||
65mm | 8l | 4l | 2,5l | 5,8l | 1,7l | 1l | 0,5l | 0,3l | 3,5l | 18l |
100mm | 14l | 6l | 3,7l | 9l | 2,8l | 1,5l | 0,7l | 0,5l | 5,5l | 30l |
150mm | 19l | 9l | 5,7l | 13l | 3,6l | 2,3l | 8,5l | 42,8l | ||
200mm | 26l | 12l | 7,3l | 18l | 5l | 3,2l | 58l |
W przypadku oznaczenia GN stosowanego w urządzeniach gastronomicznych oznacza maksymalny rozmiar pojemnika w standardzie GN jaki może być umieszczony w danym urządzeniu (najczęściej wewnątrz urządzenia).
W odniesieniu do np. pieca konwekcyjno-parowego oznaczenia 20xGN 1/1 oznacza, że w piecu można umieścić maksymalnie 20 pojemników o wymiarach GN 1/1. W przypadku urządzeń istotna jest również odległość pomiędzy półkami co przedstawia rysunek poniżej: