PL

Ilość urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 14035!

Blog gastronomiczny

Lokal gastronomiczny a Sanepid

Lokal gastronomiczny a Sanepid

12 listopada 2017, 16:11

Zakładając lokal gastronomiczny musimy zrozumieć jaki profil nas interesuje i jaki może nam zapewnić sukces. Istotna jest lokalizacja, wystrój, ceny poza oczywiście kwestią najważniejszą – klasą serwowanych potraw. Nie trzeba jednak nikogo przekonywać, że czystość i higiena należą do podstaw sukcesu zakładających lokal gastronomiczny. Kwestie te od strony prawnej reguluje Państwowa Inspekcja Sanitarna czyli tak zwany Sanepid.

4 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając zastawę stołową

4 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając zastawę stołową

10 marca 2017, 10:03

Zakup zastawy do lokalu gastronomicznego zdaje się być jedynie szczegółem, który dopełni wyposażenie naszej restauracji, bistro czy pizzerii. Przecież po tym jak uporaliśmy się z wyborem odpowiedniego lokalu, sprzętu (piece, zmywarki, kuchnie, lodówki), zdecydowaliśmy się na konkretny rodzaj kuchni, którą będziemy serwować i ubraliśmy naszą koncepcję w stosowną aranżację wnętrz, kupno szkła i porcelany gastronomicznej powinno być dziecinnie proste i stosunkowo tanie. Otóż nie, to kolejne wyzwanie, od którego zależy odbiór naszego lokalu przez klientów i ergonomia pracy załogi.

Czystość w lokalu gastronomicznym: od strony kuchni i marketingu

Czystość w lokalu gastronomicznym: od strony kuchni i marketingu

12 lutego 2017, 21:02

W okresie jesienno-zimowy utrzymanie czystości w lokalu to wyjątkowo trudne wyzwanie. Poza sumiennym i regularnym czyszczeniem kuchni wraz ze wszystkimi sprzętami, myciem toalet i sali, personel musi dokładać szczególnych starań, by utrzymać w idealnym stanie podłogi. Niestety te ostatnie w błyskawicznym tempie brudzone są błotem i śniegiem nanoszonym z zewnątrz. Jak utrzymywać lokal gastronomiczny w nienagannej czystości, nawet zimą, by nie zbankrutować, a także spełnić wymagania gości i Sanepidu?

Jak zaprojektować funkcjonalną zmywalnie w lokalu gastronomicznym?

Jak zaprojektować funkcjonalną zmywalnie w lokalu gastronomicznym?

6 lutego 2017, 14:02

Odpowiednio zaprojektowana zmywalnia to gwarancja bezpieczeństwa, higieny i ergonomii pracy. Jak sprawić, by była funkcjonalną częścią kuchni, zapewniała oszczędność czasu i pieniędzy, a także bezproblemowo przechodziła ewentualne kontrole Sanepidu?

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej są najlepszym rozwiązaniem w wyposażeniu kuchni ?

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej są najlepszym rozwiązaniem w wyposażeniu kuchni ?

31 stycznia 2017, 14:01

W artykule odpowiemy na kilka pytań dotyczących mebli ze stali nierdzewnej m.in: jakie są najważniejsze właściwości stali nierdzewnej, zastosowanie stali nierdzewnej w lokalach gastronomicznych, dlaczego meble ze stali nierdzewnej doskonale sprawdzają się w zapleczach gastronomicznych, jak czyścić powierzchnie takich mebli oraz dlaczego to właśnie stal nierdzewna jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem przy wyposażaniu kuchni.

Co oznaczają kolory noży i desek do krojenia wg systemu HACCP?

Co oznaczają kolory noży i desek do krojenia wg systemu HACCP?

15 lutego 2016, 00:02

Czy warto i dlaczego stosować system kolorowych desek i noży do krojenia zgodnie z systemem HACCP. Wyjaśniamy jak wygląda klasyfikacja kolorów i produktów.

Czym jest skrót GN w oznaczeniach pojemników gastronomicznych ?

Czym jest skrót GN w oznaczeniach pojemników gastronomicznych ?

22 grudnia 2015, 12:12

W tym poście postaramy się wyjasnić Państwu co dokładnie oznacza skrót GN podawany przy pojemnikach gastronomicznych oraz urządzeniach takich jak piece, piekarniki czy bemary.

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

biuro@careho.pl

+48 664 005 415

Partnerzy
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.