Przechowywanie potraw w temperaturach pokojowych stwarza warunki dla rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych oraz niebezpiecznych pleśni i grzybów. Schładzanie i zamrażanie to najskuteczniejsza metoda przedłużania trwałości produktów spożywczych niepowodujące istotnych zmian w ich strukturze, a prawidłowy przebieg procesu obniżania temperatury ma ogromne znaczenie dla zachowania jakości potrawy oraz ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Najszybsze efekty schładzania i zamrażania można osiągnąć stosując gastronomiczne urządzenia chłodnicze lub mroźnicze zwane popularnie chłodziarkami, zamrażarkami szokowymi (shock freezers), zamrażarkami uderzeniowymi, szybko-schładzarkami lub szybko-zamrażarkami (blast chillers). Urządzenia te wykonane są ze stali kwasoodpornej, mogą być jedno- lub wielokomorowe i dostosowane są do pojemników GN oraz półek lub wózków z pojemnikami GN (Gastro Norm). Zadaniem zamrażarek szokowych jest jak najszybsze schłodzenie i ewentualnie zamrożenie gorącego dania, od temperatury +70st.C do +3st.C lub do -18st.C. Urządzenia te podnoszą bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności przez błyskawiczną redukcję temperatury potrawy oraz przechowywanie dań w precyzyjnie utrzymywanym zakresie temperatur (bezpiecznym mikrobiologicznie).
W ofercie naszego centrum wyposażenia dla gastronomii znajdą Państwo podział na witryny chłodnicze, szafy i stoły chłodnicze, mroźnicze lub chłodniczeo-mroźnicze oraz klasyczne zamrażarki. Posiadamy również akcesoria do wyżej wymienionych urądzeń oraz agregaty chłodnicze i mroźnicze.
6 704,00 zł