Właściciele restauracji lub pubów, szefowie kuchni wyposażający lokal, który ma być z jednej strony spełnieniem marzeń, ale też przynosić pożądane zyski zwracają ogromną uwagę na jakość mebli się w nim znajdujących. Ważny jest stosunek jakości do ceny, bezpieczeństwo oraz łatwość w użyciu, a także estetyczny wygląd. Z tych powodów meble wykonane ze stali nierdzewnej od pewnego czasu okazują się bezkonkurencyjne w porównaniu z tymi, wykonanymi z innych materiałów. Co nam gwarantuje stal nierdzewna, jakie są jej główne zalety oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze wyposażenia kuchni – zapraszamy do krótkiej lektury.
Meble ze stali nierdzewnej są rosnącym trendem w wyborze wyposażenia dla lokali gastronomicznych, restauracji, pubów, kawiarni czy cukierni. Stal nierdzewna okazała się najlepszym rozwiązaniem zarówno podczas przygotowywania posiłków w restauracjach, jak i eksponowania gotowych dań. Ta wyjątkowa mieszanka żelaza, węgla i chromu okazała się być zaskakująco wytrzymałą na korozję zarówno w warunkach atmosferycznych jak i pod działaniem cieczy w tym kwasów.
Meble wykonane ze stali nierdzewnej są nie tylko odporne na korozję, ale także wyjątkowo wytrzymałe, łatwe w utrzymaniu czystości oraz zapewniają nowoczesny wygląd. Stąd coraz większe zainteresowanie meblami ze stali nierdzewnej w wyposażeniu także prywatnych kuchni. Stal doskonale współgra z innymi materiałami pozwalając na dowolne kombinacje estetyczne.
Kolejnym ważnym argumentem za wyborem mebli ze stali nierdzewnej jest z jednej strony ich lekkość, a zarazem stabilność, co sprawia, że bez problemu możemy urządzić idealne miejsce pracy, zapewniając wygodę oraz – jakże ważne w lokalach gastronomiczny bezpieczeństwo.
Kuchnia lokalu gastronomicznego to wyjątkowe miejsce, zdecydowanie bijące serce każdego kulinarnego biznesu. Organizacja pracy i niezawodność sprzętów jest uznawana za połowę sukcesu. Jest to miejsce gdzie panuje pośpiech i niebezpiecznie wysokie temperatury, dlatego tak ważne jest zapewnienie maksimum bezpieczeństwa.
Wybierając meble w kuchni, a szczególnie w kuchni lokalu gastronomicznego musimy upewnić się, że np. blaty stołów do pracy będą wytrzymałe na wysokie temperatury. Przy stali nierdzewnej, dzięki jej właściwością nie ma ani możliwości podpalenia, odparzenia (jak w przypadku blatów drewnianych), ani odkształcenia się pod działaniem ciepła. Jest to metal rozkładający ciepło równomiernie, a co za tym idzie niezwykle bezpieczny. Jest także odporna na uderzenia, nie ma ryzyka pęknięcia czy ukruszenia jak np w przypadku blatów kamiennych.
Powierzchnia mebli ze stali nierdzewnej jest idealnie gładka, wręcz lśniąca, nie posiada porów ani pęknięć, co czyni ją niezwykle łatwą w czyszczeniu, szczególnie w porównaniu z innymi materiałami. Jednak jak o wszystko inne, należy o takie meble dbać, aby mogły posłużyć nam na długie lata bez konieczności naprawy czy wymiany. Wystarczy jednak regularnie przecierać powierzchnię miękkim materiałem zwilżonym mieszanką wody i odpowiedniego detergentu - najlepiej dedykowanego do pielęgnacji stali. Każdy kucharz wie, jaką rolę odgrywa idealne wysprzątanie miejsca pracy po zakończonym dniu i jakim ogromnym ułatwieniem jest materiał, który nie stawia oporu, nie przechodzi brudem czy tłuszczem.
Przed użyciem jakichkolwiek silniejszych środków chemicznych (o ile w ich przeznaczeniu nie będzie wyraźnie podkreślone, że nadają się do mycia tego typu powierzchni) zaleca się zrobienie próby w mało widocznym miejscu na meblu, upewniając się, że nie zajdzie niepożądana reakcja chemiczna, która może zaszkodzić estetyce wyposażenia naszej kuchni.
Oto w skrócie kilka najważniejszych zalet, jakie niesie wyposażenie kuchni w meble ze stali nierdzewnej.
Zróżnicowanie mebli ze stali nierdzewnej jest ogromne. Od najprostszych stołów poprzez te z półkami, szafkami, zlewami, do całych regałów, różnych rodzajów szaf, okapów, nie wspominając nawet o naczyniach takich jak garnki, patelnie, miski czy nożach (szczególnie tych ze stali molibdenowo-chromowo-wanadowej)
Ważne jest by produkty te posiadały międzynarodowe certyfikaty, które udowadniają spełnianie europejskich norm (EN 10088), zadowalały nas swoją stabilnością jak i estetycznym wyglądem.
Warto całe wyposażenie zamówić u jednego dostawcy. Meble te często się uzupełniają, mają idealne wymiary współgrające ze sobą. Jednak z czasem zauważamy braki pewnych rozwiązań, które bez problemu można w każdym momencie uzupełnić.
Wyposażenie kuchni w meble ze stali nierdzewnej z całą pewnością spełni wszelkie wymagania co do idealnego funkcjonowania restauracji od strony praktycznej. Utalentowani kucharze będą odpowiedzialni za tworzenie w niej małych dzieł sztuki, po które będą wracali goście.