PL

Liczba urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 11511!

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej są najlepszym rozwiązaniem w wyposażeniu kuchni ?

31 stycznia 2017, 14:01

Właściciele restauracji lub pubów, szefowie kuchni wyposażający lokal, który ma być z jednej strony spełnieniem marzeń, ale też przynosić pożądane zyski zwracają ogromną uwagę na jakość mebli się w nim znajdujących. Ważny jest stosunek jakości do ceny, bezpieczeństwo oraz łatwość w użyciu, a także estetyczny wygląd. Z tych powodów meble wykonane ze stali nierdzewnej od pewnego czasu okazują się bezkonkurencyjne w porównaniu z tymi, wykonanymi z innych materiałów. Co nam gwarantuje stal nierdzewna, jakie są jej główne zalety oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze wyposażenia kuchni – zapraszamy do krótkiej lektury.

Meble ze stali nierdzewnej w zapleczu restauracji

Najważniejsze właściwości stali nierdzewnej i jej zastosowanie w lokalach gastronomicznych.

Meble ze stali nierdzewnej są rosnącym trendem w wyborze wyposażenia dla lokali gastronomicznych, restauracji, pubów, kawiarni czy cukierni. Stal nierdzewna okazała się najlepszym rozwiązaniem zarówno podczas przygotowywania posiłków w restauracjach, jak i eksponowania gotowych dań. Ta wyjątkowa mieszanka żelaza, węgla i chromu okazała się być zaskakująco wytrzymałą na korozję zarówno w warunkach atmosferycznych jak i pod działaniem cieczy w tym kwasów.

Meble wykonane ze stali nierdzewnej są nie tylko odporne na korozję, ale także wyjątkowo wytrzymałe, łatwe w utrzymaniu czystości oraz zapewniają nowoczesny wygląd. Stąd coraz większe zainteresowanie meblami ze stali nierdzewnej w wyposażeniu także prywatnych kuchni. Stal doskonale współgra z innymi materiałami pozwalając na dowolne kombinacje estetyczne.

Kolejnym ważnym argumentem za wyborem mebli ze stali nierdzewnej jest z jednej strony ich lekkość, a zarazem stabilność, co sprawia, że bez problemu możemy urządzić idealne miejsce pracy, zapewniając wygodę oraz – jakże ważne w lokalach gastronomiczny bezpieczeństwo.

Dlaczego wybór mebli ze stali nierdzewnej doskonale sprawdza się w wymagającym środowisku jakim jest kuchnia lokalu gastronomicznego?

Kuchnia lokalu gastronomicznego to wyjątkowe miejsce, zdecydowanie bijące serce każdego kulinarnego biznesu. Organizacja pracy i niezawodność sprzętów jest uznawana za połowę sukcesu. Jest to miejsce gdzie panuje pośpiech i niebezpiecznie wysokie temperatury, dlatego tak ważne jest zapewnienie maksimum bezpieczeństwa.

Wybierając meble w kuchni, a szczególnie w kuchni lokalu gastronomicznego musimy upewnić się, że np. blaty stołów do pracy będą wytrzymałe na wysokie temperatury. Przy stali nierdzewnej, dzięki jej właściwością nie ma ani możliwości podpalenia, odparzenia (jak w przypadku blatów drewnianych), ani odkształcenia się pod działaniem ciepła. Jest to metal rozkładający ciepło równomiernie, a co za tym idzie niezwykle bezpieczny. Jest także odporna na uderzenia, nie ma ryzyka pęknięcia czy ukruszenia jak np w przypadku blatów kamiennych.

Jak czyścić tego typu powierzchnie?

Powierzchnia mebli ze stali nierdzewnej jest idealnie gładka, wręcz lśniąca, nie posiada porów ani pęknięć, co czyni ją niezwykle łatwą w czyszczeniu, szczególnie w porównaniu z innymi materiałami. Jednak jak o wszystko inne, należy o takie meble dbać, aby mogły posłużyć nam na długie lata bez konieczności naprawy czy wymiany. Wystarczy jednak regularnie przecierać powierzchnię miękkim materiałem zwilżonym mieszanką wody i odpowiedniego detergentu - najlepiej dedykowanego do pielęgnacji stali. Każdy kucharz wie, jaką rolę odgrywa idealne wysprzątanie miejsca pracy po zakończonym dniu i jakim ogromnym ułatwieniem jest materiał, który nie stawia oporu, nie przechodzi brudem czy tłuszczem.

Przed użyciem jakichkolwiek silniejszych środków chemicznych (o ile w ich przeznaczeniu nie będzie wyraźnie podkreślone, że nadają się do mycia tego typu powierzchni) zaleca się zrobienie próby w mało widocznym miejscu na meblu, upewniając się, że nie zajdzie niepożądana reakcja chemiczna, która może zaszkodzić estetyce wyposażenia naszej kuchni.
Meble ze stali nierdzewnej z kucharzami

Dlaczego to właśnie stal nierdzewna jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem przy wyposażaniu kuchni?

Oto w skrócie kilka najważniejszych zalet, jakie niesie wyposażenie kuchni w meble ze stali nierdzewnej.

  • Zapewnia czysty, estetyczny i nowoczesny wygląd, pasujący do każdego wnętrza, zarówno przy kuchniach zamkniętych jak i tych otwartych na klientów, a także w kuchniach prywatnych;
  • Potrafi wytrzymać wysokie temperatury, nie grożąc w najmniejszym stopniu uszkodzeniu wyposażenia lub uszczerbku na wyglądzie;
  • Równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni, nie kumulując go niebezpiecznie w konkretnym miejscu;
  • W porównaniu z meblami z innych materiałów, meble ze stali nierdzewnej są niezwykle lekkie, a co za tym idzie można zmieniać ich ustawienie w kuchni w zależności od upodobań czy zmiany koncepcji bez większego wysiłku;
  • Gwarantuje wysoką wytrzymałość i odporność na korozję;
  • W 100% nadaje się do powtórnego przetworzenia oraz może służyć nawet 100 lat;
  • Jej powierzchnia jest idealnie gładka, nie posiada jakichkolwiek porów czy spękań, a co za tym idzie jest bardzo łatwa w czyszczeniu;
  • Nie reaguje z kwasami, co zdecydowanie podnosi jej wytrzymałość i zapobiega korozji;
  • Stal nierdzewna to doskonały materiał ważny w gastronomii nie tylko w przypadku mebli kuchennych, ale także całości wyposażenia. Jest to metal, który używany przy przygotowywaniu potraw nie przekazuje im metalicznego posmaku. Przedmioty te są stosunkowo niedrogie i łatwo dostępne. Profesjonalni kucharze najczęściej wybierają właśnie ten materiał jako najbardziej zaufany, wytrzymały i bezpieczny w pracy w kuchni.

Na co zwracać uwagę przy wyborze mebli ze stali nierdzewnej.

Zróżnicowanie mebli ze stali nierdzewnej jest ogromne. Od najprostszych stołów poprzez te z półkami, szafkami, zlewami, do całych regałów, różnych rodzajów szaf, okapów, nie wspominając nawet o naczyniach takich jak garnki, patelnie, miski czy nożach (szczególnie tych ze stali molibdenowo-chromowo-wanadowej)

Ważne jest by produkty te posiadały międzynarodowe certyfikaty, które udowadniają spełnianie europejskich norm (EN 10088), zadowalały nas swoją stabilnością jak i estetycznym wyglądem.

Warto całe wyposażenie zamówić u jednego dostawcy. Meble te często się uzupełniają, mają idealne wymiary współgrające ze sobą. Jednak z czasem zauważamy braki pewnych rozwiązań, które bez problemu można w każdym momencie uzupełnić.

Wyposażenie kuchni w meble ze stali nierdzewnej z całą pewnością spełni wszelkie wymagania co do idealnego funkcjonowania restauracji od strony praktycznej. Utalentowani kucharze będą odpowiedzialni za tworzenie w niej małych dzieł sztuki, po które będą wracali goście.

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

[email protected]

+48 664 005 415

Partnerzy
Bądźmy blisko
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.