PL

Liczba urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 12088!

Gastronomia indywidualna

Gastronomia to termin zaczerpnięty z języka greckiego, oznaczający dosłownie sztukę kulinarną. Obecnie z tym pojęciem wiąże się jest także działalność produkcyjno-usługowa.

Co dokładnie oznacza termin gastronomia

Gastronomia, choć związana ze środowiskiem usług, nie jest jasno zdefiniowana w Polskich przepisach prawnych. Szczegółowe informacje dotyczą przede wszystkim zasad odnośnie przygotowania posiłków i ich wydawania. Przepisy te są stosunkowo rygorystyczne, ze względu na to, iż proces odbywa się w formie zbiorowej. Z działalnością gastronomiczną wiąże się także przygotowywanie i oferowanie gotowych posiłków, napojów, a także wydawanie dań na wynos. W zakres działalności gastronomicznej wchodzi także sprzedaż usług handlowych, czy tworzenie specjalistycznego środowiska, w którym może zostać prowadzone przygotowywanie żywności. Działalnością ściśle związaną z gastronomią jest świadczenie usług biznesowych czy rozrywkowych, a także sprzedaż napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych lub ciastkarskich.

Gastronomia indywidualna

Gastronomia indywidualna to działalność prowadzona w formie przedsiębiorstw zakładowych. Za swój podstawowy cel obiera zaspokojenie potrzeb lokalnej ludności. Działalność prowadzona jest na niewielką skalę, a jej procent udziału w rynku jest znikomy. Oferowany zazwyczaj asortyment jest bardzo różnorodny, od prowadzenia kuchni regionalnej, poprzez kuchnię tematyczną, aż po etniczną. Gastronomia prowadzona jest przez indywidualnych przedsiębiorców, cechuje ją wysoka jakość oraz wybór najlepszych produktów z których przygotowane są potrawy. Wśród gastronomii indywidualnych można wyróżnić liczne kawiarnie, restauracje luksusowe, kuchnie wyspecjalizowane czy etniczne.

Gastronomia na czterech kółkach

Prowadzenie gastronomii indywidualnej to świetny pomysł na własny biznes. Pomysłów na jego organizację jest bardzo wiele. Od niedawna modne jest prowadzenie gastronomii na czterech kołach. Prowadzenie własnej restauracji jest marzeniem wielu osób. Rozpoczęcie takiej działalności wiąże się ze znacznymi kosztami, a także potrzebą spełnienia licznych formalności. Praca we własnym biznesie może okazać się być bardzo problematyczna ze względów lokalowych. Dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na zbyt duże angażowanie środków pieniężnych, jest założenie mobilnej gastronomi. By prowadzić swój własny biznes na czterech kołach nie trzeba wiele. Przede wszystkim ważny jest dobry biznesplan. Przy jego tworzeniu trzeba się zastanowić nad rodzajem oferty, jaką zamierza się posiadać, oraz mieć pomysł na markę. Przed przystąpieniem do tworzenia biznesu warto przeanalizować konkurencję, ponieważ obecnie food tracki są bardzo popularne. Szacuje się, że na rozpoczęcie działalności potrzebny jest wkład w wysokości 50000 zł. Budżet też trzeba przeznaczyć na przystosowanie samochodu, a także zakup odpowiednich maszyn. Przy zakładaniu tego typu działalności można wybrać pomiędzy jednoosobową działalność gospodarczą, a spółką cywilną, jeżeli posiadamy partnera w biznesie. Oba te rozwiązania nie niosą ze sobą skomplikowanych formalności, a ich rejestracja ich jest względnie tania. Natomiast korzyści, jakich należy się spodziewać, mogą przerosnąć oczekiwania.

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

[email protected]

+48 664 005 415

Partnerzy
Bądźmy blisko
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.