PL

Liczba urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 11817!

Konsekwencje zakazu handlu w niedzielę dla branży gastronomicznej

Tagi:

Prawo

Zakaz handlu w niedzielę może wpłynąć negatywnie nie tylko na sklepy i centra handlowe, ale także na właścicieli małych gastronomii. Z powodu braku klientów, robiących zakupy w niedzielne popołudnia, mogą stracić prze wszystkim znajdujące się w centrach handlowych bary i restauracje. To z pewnością odbije się negatywnie na polskim przedsiębiorcach, realizujących się w branży gastronomicznej.

Spodziewane straty z punku widzenia gastronomii

Obroty punktów gastronomicznych w centrach handlowych szacowane są na 3 miliardy złotych. W przypadku wprowadzenia całkowitego zakazu sprzedaży w niedzielę, należy spodziewać się strat w wysokości około 450 milionów złotych. Podana kwota stanowi średnio 15% obrotów z całego miesiąca dla małej branży gastronomicznej. Sytuacja ta odbija się także negatywnie na zatrudnieniu. Szacuje się, że około 2000 osób może stracić pracę w wyniku wprowadzonego zakazu. Rozwiązanie jakie proponuje Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, polega na wprowadzeniu możliwości sprzedaży w wymiarze do 8 godzin w zakazane dni. Sprzedaż będzie mogła odbywać się w południe. Na wprowadzenie zakazu handlu w gastronomii stracą także klienci, którym zostanie odebrana możliwość udania się do ulubionej restauracja.

Decyzja w sprawie ilości niedziel w miesiącu, które mają być objęte zakazem handlu, nie została podjęta ostatecznie. Początkowo wspominano tylko o dwóch niedzielach w miesiącu, obecnie rozważa się wprowadzenie zakazu we wszystkie. Za wprowadzeniem zakazu handlu także w gastronomi, są przede wszystkim środowiska katolickie. Zwracają uwagę na fakt że, dni wolne od pracy pozwolą rodzinom na spędzanie czasu wspólnego. Ważny dla nich jest także argument, iż wychowaniem dzieci będzie mogło zająć się oboje rodziców. Kontrargumentem ze strony właścicieli punktów gastronomicznych jest wskazanie faktu, że możliwość sprzedaży w niedziele pozwoli na spędzenie wspólnego, rodzinnego czasu właśnie w ich restauracjach.

Przebieg wdrażania zakazu handlu w niedziele

Po wielu miesiącach konsultacji udało się zaplanować przebieg wdrażania zakazu handlu w niedziele. Na razie zdecydowano się na ograniczenie handlu, ale docelowo do roku 2020 zostanie wprowadzony całkowity zakaz. Wyjątek stanowić będzie 7 niedziel w ciągu roku, przypadających na wzmożony ruchu zakupowy. Będą to dni poprzedzające okres przed świąteczny, zarówno bożonarodzeniowy ja i wielkanocny. Zmiany będą sukcesywnie wprowadzane od marca 2018. Od tej daty będzie można dokonać zakupów tylko w ciągu dwóch niedziel w miesiącu.

Gdzie będzie można kupować w niedziele

Zakaz handlu nie biedzie obowiązywał stacji paliwowych. Korzyści z tej sytuacji planuję wyciągnąć polski koncern naftowy Orlen. Chce sprzedawać na swoich stacjach, oprócz paliwa drobne przekąski, tak jak odbywało się to do tej pory. Planuję także wprowadzić do sprzedaży mięso oraz obuwie, a także alkohol, biżuterię czy akcesoria RTV i AGD. Możliwe, że zakaz doprowadzi do kuriozalnej sytuacji, w której stacje paliwowe zamienią się w centa handlowe.

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

[email protected]

+48 664 005 415

Partnerzy
Bądźmy blisko
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.