PL

Ilość urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 14006!

Najlepsze cechy profesjonalnego kelnera

24 lutego 2018, 22:02

Prowadzący własną działalność gastronomiczną przedsiębiorcy staną z czasem przed potrzebą zatrudnienia odpowiedniego personelu. Warto zwrócić uwagę na kilka cech, jakie powinien spełniać pracownik mający największą styczność z naszymi klientami, kelner.

Otwarcie pizzerii - o czym musisz pamiętać?

Kelner - Wizytówka lokalu

Kelner jest wizytówką każdej restauracji. To on wita gości, a jego zachowanie ma ogromny wpływ na ostateczną ocenę lokalu. Nie zależnie czy decydujemy się na zatrudnienie kelnera, który ukończył odpowiednie szkolenia, czy na osobę dla której ta praca jest marzeniem, ale nie posiada odpowiedniego wykształcenia, powierzamy mu bardzo istotną część funkcjonowania lokalu.

Dobry kelner powinien potrafić wzbudzić zaufanie w kliencie. Jeżeli będzie traktowany jako doradca w wyborze dań, przy czym nie będzie narzucał swojej woli i dyskretnie oferował specjały kuchni, to jest już połowa sukcesu. Osoba pracująca na stanowisku kelnera powinna być wyczulone na potrzeby przyjmowanych gości. W trakcie krótkotrwałego kontaktu z nimi powinna ocenić nastrój oraz oczekiwania. Klient często przychodzi do restauracji niezdecydowany, na co ma ochotę. Dobrze obeznany ze znajdującymi się w menu potrawami kelner szybko będzie mógł udzielić odpowiedniej rady.

Optymizm i profesjonalizm - idealne cechy kelnera

Idealną na stanowisko kelnera osobę cechuje jej optymistyczne usposobienie. Ważne jest także, żeby podchodziła do klientów z życzliwością i wyrozumiałością. Zachowanie idealnego kelnera powinno być naturalne i nie wymuszone. Wartościową cechą jest także znajomość języków obcych, jaką może poszczycić się kelner. Osoba kelnera jest odpowiedzialna za właściwe nakrycie stołu, według obowiązujących zasady savoir vivre. Odpowiednio zaaranżowane nakrycie stołu przyciągnie klienta nie tylko w luksusowych restauracjach. Niezwykle ważna jest temperatura podawanych dań oraz serwowanych napojów. To właśnie od niego zależy czy jakoś podawanych dań będzie odpowiednia. Obsługa klienta dotyczy także uprzątnięcia naczyń w trakcie posiłku, oraz gotowości do przyjęcia kolejnego zamówienia. Ważną częścią jest także odpowiednie podanie rachunku oraz przyjęcie opłaty.

Zawód kelner

Decydując się na tę ścieżkę kariery zawodowej, pamiętaj że jest to praca niezwykle wymagająca. U jej podstaw leży kontakt z drugim człowiekiem, a więc te drogą powinny obrać osoby bardzo wyrozumiałe i cierpliwy. Praca oparta jest na grze zespołowej. Chodź kelner samodzielnie obsługuje klienta, o realizację zamówienia troszczy się także reszta obsługi. Kelner musi zadbać o to, by informacja została przekazana do kuchni, a jego uwagi muszą być precyzyjne. Praca kelnerów ma charakter zmianowy, niezależnie od tego czy są dni wolne od pracy. Zawodu można nauczyć się w trakcie pracy, zdobywając coraz to nowsze doświadczenie, lub uczęszczając do szkół zawodowych, kształcących w tym kierunku. W trakcie nauki zdobyte zostaną podstawowe, umiejętności jednak najwięcej można tak dowiedzieć się w trakcie praktyki. Wykształcony kelner, ze znajomością języków obcych, nie powinien mieć problemu ze znalezieniem pracy. Kelner osiąga zarobki na dwóch płaszczyznach. Po pierwsze jest to stawka, jaką dostaje w ramach zatrudnienia i nie jest ona zbyt wysoka, drugą częścią stanowią napiwki.

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

biuro@careho.pl

+48 664 005 415

Partnerzy
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.