PL

Ilość urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 14032!

Najnowsze trendy w branży gastronomicznej

21 stycznia 2018, 19:01

Miniony rok był niezwykle udany dla branży gastronomicznej. Zanotowano znaczący wzrost liczby nowopowstających lokali. Co cieszy, zwłaszcza właścicieli gastronomii, coraz więcej Polaków udaje się do restauracji na posiłek. Popularne są posiłki w barach i knajpach w ciągu dnia, wieczorne wypady na pizzę ze znajomymi, niedzielne wizyt w restauracji z rodziną czy romantyczne randki przy kieliszku wina. Czas pokaże, czy nadchodzący rok również okaże się sprzyjający dla branży gastronomicznej.

Spodziewane trendy na rynku gastronomicznym

Najważniejszym trendem, jaki kształtuje się w gastronomii jest tak zwane Food Wasting. Są to działania skoncentrowane wokół zagadnienia niedopuszczania do marnowania żywności oraz jej racjonalizacji. Największą nowością będzie jedzenie hybrydowe, które w swych zasadach dopuszcza łączenie różnorodnych potraw i przygotowywanie z ich składników nowych propozycji. Przykładem są wonuty, czyli pieczone w głębokim oleju gofry, czy bacone - rożki produkowane z boczku. Interesującym trendem może być menu śniadaniowe, którego produkty mają być dostępne przez cały dzień, czy zaostrzenie rezygnacji ze spożywania mięsa. Trendy mają także dotyczyć nowych charakterów restauracji. Planuję się prowadzenie tymczasowych działających obiektów pod nazwą Restauracji pop-up, prognozowany jest także rozwój lokalny inicjatyw.

Nowe smaki w gastronomii

Rok 2018 przyniesie także wiele smakowych nowości. Zadowolenia będą w szczególności miłośnicy kawy oraz herbaty. Głęboki smak herbacianych liści będzie można odkryć w innych potrawach, szczególnie daniach wykwintnych oraz w deserach. Nie powinni też narzekać smakosze pikantnych przystawek. Zasadniczym trendem będą potrawy ostre. Prognozuje się wzrost zastosowania w kuchni przyprawy Harissa, czyli pasty powstający ze sproszkowanej papryczki chili. Zetrzeć ją można wraz z czosnkiem, a do smaku dodać także pomidorów czy kolendry. Harissa swoje zastosowanie ma przede wszystkim przy przygotowywaniu humusu. Pasty można użyć także dla podkreślenia smaku potraw na przykład w kuchni węgierskiej. W nadchodzącym roku będziemy także spożywać więcej potraw pikantnych. Na popularność mogą liczyć przyprawy takie jak pieprz kajeński, chrzan, kurkuma czy szafran. Wśród owocowych nowinek można odnaleźć egzotyczny owoc, smakujący jak truskawki pomieszane z ananasem i cytrusami. Guanabana, bo o niej mowa, rośnie na drzewach w Meksyku i na Kubie. Ten duży, zielony owoc, którego skóra pokryta jest, kolcami ma szansę stać się największą nowinką na 2018 rok.

Trendy w wystroju lokali gastronomicznych

W wystroju i sposobie prowadzenia gastronomii nie powinniśmy liczyć na wiele nowości. Nadal rozwijany będzie styl fine casual, którego celem jest zapewnienie atmosfery swobody dla każdego klienta. W wystroju gastronomii główną zasadą tego stylu jest prostot designu w najwyższej jakości.

Ogromną popularnością będą się cieszyć nadal lokalne inwestycje. Wciąż będziemy dużo produktów kupować od lokalnych rolników. Dzięki temu nadal możemy cieszyć się wysoką jakością i smakiem świeżych warzyw i owoców, a także mleka czy wypiekanego pieczywa.

513 959 787

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

biuro@careho.pl

+48 664 005 415

Partnerzy
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.