W okresie jesienno-zimowy utrzymanie czystości w lokalu to wyjątkowo trudne wyzwanie. Poza sumiennym i regularnym czyszczeniem kuchni wraz ze wszystkimi sprzętami, myciem toalet i sali, personel musi dokładać szczególnych starań, by utrzymać w idealnym stanie podłogi. Niestety te ostatnie w błyskawicznym tempie brudzone są błotem i śniegiem nanoszonym z zewnątrz. Jak utrzymywać lokal gastronomiczny w nienagannej czystości, nawet zimą, by nie zbankrutować, a także spełnić wymagania gości i Sanepidu?
Kluczem do utrzymania czystości jest wykorzystywanie odpowiednich środków. Pamiętajmy jednak, że w gastronomii nie ma czegoś takiego jak chemia uniwersalna. Zamiast wybierać środek do wszystkiego, zainwestujmy w różne preparaty, które będą idealnie sprawdzały się w danych sytuacjach i pomieszczeniach. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na usuwanie trudnych zabrudzeń i uczynimy restauracje miejscem sterylnym.
Kuchnia czy toaleta w restauracji jest w o wiele większym stopniu eksploatowana od tej domowej, więc zawsze wybierajmy środki czystości przeznaczone do gastronomii, bowiem te są bardziej ekonomiczne, a także ekologiczne. Chemia profesjonalna dedykowana do gastronomii jest również bardziej skoncentrowana, a jej skład odpowiednio skomponowany, ponieważ musi sprostać wymaganym w takich miejscach standardom czystości. Jak zatem wybierać środki czystości do gastronomii? Według przeznaczenia:
Chemia profesjonalna jest skuteczna i bezpieczna, o ile potrafimy ją odpowiednio stosować, dlatego nie zapominajmy o używaniu jej zgodnie z przeznaczeniem, w odpowiednich proporcjach (określonych przez producenta) i stosujmy ewentualne, dodatkowe czynności wskazane w instrukcji, np. pozostawienie środka na brudnej powierzchni przez odpowiednią ilość czasu.
Oczywiście chemia profesjonalna jest niezbędna do utrzymania odpowiedniego poziomu higieny w kuchni i pozostałych pomieszczaniach w lokalu, ale nawet najlepsze środki nie uchronią nas przed regularnym i bardzo dokładnym sprzątaniem. Dla zakładu gastronomicznego brud to jeden z największych wrogów – brak higieny może doprowadzić do szybszego psucia żywności, pogorszenia walorów smakowych potraw, a nawet do zatrucia gości, więc absolutnie nie można go lekceważyć. Tym samym niezbędne jest częste, dokładne i systematyczne mycie i czyszczenie wszystkich miejsc mających kontakt z żywnością lub zastawą, łącznie z najdrobniejszymi zakamarkami. Nigdy nie zostawiamy zabrudzonych powierzchni „na potem”, wszystkie brudne sprzęty oraz zastawę myjmy na bieżąco.
Czystość w restauracji żywo interesuje nie tylko inspektorów Sanepidu, ale także gości. Ci ostatni przywiązują niemal taką samą uwagę do jakości jedzenia i jego smaku jak do higieny. Nie można się temu dziwić: nawet najwykwintniejsze smakołyki mogą nam z trudem przechodzić przez gardło, jeśli stół lepi się po posiłku poprzednich gości, solniczka i pieprzniczka noszą na sobie tłuste odciski palców, sztuczne kwiaty – mające za zadanie dekorować stolik, oblepia brud i kurz, na ścianach można podziwiać zacieki po napojach, a w rogach sali, niczym ekstrawaganckie ozdoby, zwisają pajęczyny.
Goście mogą przymknąć oko na brak serwetek (wszak te zawsze można donieść), średnią estetykę (chociaż to również bardzo ważny dla nich aspekt), ale brudne ściany, podłogi, albo co gorsza – stolik, sztućce i naczynia, bałagan lub brzydki zapach w toalecie, to błędy niewybaczalne. Gość w najlepszym wypadku zwróci uwagę obsłudze na szokujący brak higieny i nie pozostawi napiwku. Najpewniej jednak nie omieszka także podzielić się swoimi spostrzeżeniami ze swoimi znajomymi oraz opisze relacje z wizyty w lokalu na naszej stronie w social mediach czy na innych portalach umożliwiających dodawanie recenzji.
Co zrobić, aby goście nie skarżyli się na ciebie, a dodatkowo wracali do twojego lokalu z przyjemnością, zabierając swoich znajomych?
Nawet jeśli Twój budżet nie pozwala na ultra-modny wystrój, nowoczesne wyposażenie i marketing prowadzony z rozmachem, nie martw się: uczciwe jedzenie i czysty lokal zawsze są najlepszą reklamą.
Doradcy CAREHO z przyjemnością pomogą dobrać odpowiednie akcesoria i środki chemiczne do Państwa lokalu. Zapraszamy do kontaktu.