PL

Ilość urządzeń gastronomicznych
w naszej ofercie: 14100!

Jak zaprojektować funkcjonalną zmywalnie w lokalu gastronomicznym?

6 lutego 2017, 14:02

Tagi:

Sanepid

Odpowiednio zaprojektowana zmywalnia to gwarancja bezpieczeństwa, higieny i ergonomii pracy. Jak sprawić, by była funkcjonalną częścią kuchni, zapewniała oszczędność czasu i pieniędzy, a także bezproblemowo przechodziła ewentualne kontrole Sanepidu?

Meble ze stali nierdzewnej w zapleczu restauracji

Wszystko zaczyna się od projektu profesjonalnej zmywalni

Planując rozmieszczenie zmywalni, powinniśmy uwzględnić dwa aspekty: wymogi Sanepidu, a także ergonomię pracy. Wymogi Sanepidu zakładają wydzielenie dwóch dróg przepływu naczyń: czystej i brudnej, które nie mogą się krzyżować. Kierując się tymi wytycznymi, powinniśmy w logiczny sposób zaplanować punkty dostawy i odbioru naczyń, a także umiejscowić samą zmywalnie.

Przestrzeń na brudne naczynia najlepiej wyznaczyć w miejscu, gdzie te będą szybko i bez przeszkód donoszone. Punkt dostawy musi być połączony z miejscem zmywania naczyń, a ten z przestrzenią przeznaczoną do ich suszenia i przechowywania. Zasady dotyczące higieny powinny harmonijnie łączyć się z wygodnym dla pracowników obiegiem naczyń.

Podczas planowania rozmieszczenia sprzętów w zmywalni, w tym ich wysokości i ilości, warto odtworzyć ruchy pracowników i tak zoptymalizować dobór mebli oraz ich układ, by mycie naczyń przebiegało sprawnie i komfortowo.

Wyposażenie zmywalni kluczem do sukcesu

Na wyposażenie zmywalni składają się meble na brudne naczynia, regały ociekające, zmywarka gastronomiczna, zlew, kosz na odpady i ewentualnie rozdrabniacz odpadków. Przy wyborze wyposażenia warto zwracać uwagę na takie szczegóły jak jakość i materiał wykonania (najlepsze są meble ze stali nierdzewnej), a także ich konstrukcję, która powinna zapewniać łatwość czyszczenia. Producenci sprzętów gastronomicznych wychodzą na przeciw tym wyzwaniom i stale unowocześniają swoją ofertę, proponując np. meble o gładkich powierzchniach, co zapobiega gromadzeniu się brudu w zakamarkach.

Oczywiście najważniejszym elementem wyposażenia zmywalni jest zmywarka gastronomiczna. Czym kierować się przy jej wyborze? Rodzaj zmywarki powinien być uzależniony od jej przeznaczenia i oczekiwanej wydajności – inny sprzęt będzie odpowiedni w bistro, inny w kawiarni, dużej restauracji czy w stołówce. Przykładowo:

Istotny jest również taki dobór sprzętu, by nawet w niewielkiej powierzchniowo zmywalni, dostęp do zmywarki był wygodny i bezproblemowy. Biorąc pod uwagę aktualny wybór zmywarek (ładowanych od góry, od przodu, szufladowych), zakup optymalnego urządzenia nie powinien nastręczyć problemów.

Warto wiedzieć: zwykle zmywarki gastronomiczne posiadają otwór do odpływu wody pod spodem. Jeśli w lokalu odpływ wody umiejscowiony jest powyżej poziomu podłogi, zmywarkę można postawić na specjalnej podstawce. Zalety tego rozwiązania to:

  • wyeliminowanie ewentualnego problemu z różnicą wysokości w odpływach;
  • ułatwienie pracownikom wkładania i wyjmowania naczyń;
  • wygospodarowanie dodatkowego, higienicznego miejsca do przechowywania koszy do zmywarki.

Zmywarka gastronomiczna vs zmywarka domowa

Chociaż zmywarki gastronomiczne są obecnie traktowane jak standardowy element wyposażenia zakładów gastronomicznych, niektórzy właściciele małej gastronomii wciąż wolą wyposażać zmywalnie w sprzęt przeznaczony do gospodarstw domowych, utrzymując że profesjonalna zmywarka to dobra inwestycja tylko w dużych lokalach. Taka oszczędność jest wyłącznie pozorna, bowiem zmywarki gastronomiczne mają zdecydowanie większą żywotność od sprzętów AGD, tym samym ich zakup należy traktować w kategorii inwestycji.

Co jeszcze przemawia za wyborem sprzętu dedykowanego do gastronomii?

  • JAKOŚĆ ZMYWANIA - Mycie naczyń ręcznie lub w zmywarkach przeznaczonych do użytku domowego nie zapewnia pełnej sterylności. Zmywarki gastronomiczne są wyposażone w termostaty, które kontrolują temperaturę mycia i płukania. Ponadto wyparzają naczynia w wysokich temperaturach (80-90 stopni), dzięki czemu usuwają bakterie, trudne zabrudzenia, a naczynia po wyjęciu ze zmywarki są pozbawione smug.
  • OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - Zwykły tryb zmywania w sprzęcie AGD to średnio 2 godziny, a w zmywarkach gastronomicznych ok. 2 minuty.
  • OSZCZĘDNOŚĆ PIENIĘDZY - Zmywarki gastronomiczne zużywają zdecydowanie mniej wody. Sprzęty najwyższej klasy wyposażone są również w systemy odzysku ciepła, dzięki czemu zużywają mniej energii elektrycznej.

Chemia niezbędna w profesjonalnej zmywalni gastronomicznej

Środki do mycia naczyń to tylko pozornie błahy temat – warto potraktować go z równie dużą uwagą, jak wyposażenie zmywalni. Po pierwsze, chemia profesjonalna używana w zmywarkach jest niezbędna w procesie redukowania bakterii na naczyniach. Po drugie, w zmywarkach zasadniczo powinno się stosować preparaty jednego producenta. Częste zmiany środków nie są wskazane.

Ponadto odpowiednio dobrane preparaty do zmywania nie niszczą zastawy stołowej, nabłyszczają szkło oraz zapobiegają powstawaniu smug. Tym samym po umyciu naczyń w zmywarce i ich osuszeniu, te są od razu gotowe do użytku.

Dobierając chemię profesjonalną, należy kierować się jej jakością i dostępnością (co uchroni nas przed nieplanowaną zmianą środków myjących przeznaczonych do zmywarki). Jednym z dostawców chemii profesjonalnej jest firma Tenzi, która oferuje środki do zmywarek gastronomicznych i przemysłowych (do mycia maszynowego i ręcznego, nabłyszczania, płukania i wybielania naczyń) oraz szereg produktów komplementarnych, niezbędnych w każdej zmywalni, w tym m. in. środki do uzdatnienia wody, które przedłużają żywotność zmywarek i chronią naczynia. W Tenzi można także zaopatrzyć się m. in. w płyny do czyszczenia sprzętów i podłóg.

Szeroki zakres oferty chemii profesjonalnej wybranego przez nas producenta gwarantuje wygodę w procesie składania zamówienia oraz często wiąże się z atrakcyjnymi cenami (np. dzięki rabatom dla stałych klientów).

Doradcy CAREHO z przyjemnością pomogą dobrać optymalne parametry zmywarki do Państwa lokalu gastronomicznego. Zapraszamy do kontaktu.

Kontakt

TECHCON

ul. Poniatowskiego 5A
22-600Tomaszów Lubelski

NIP: 921-102-72-88

biuro@careho.pl

+48 664 005 415

Partnerzy
Akceptuję

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.