Jesteś już o krok od wejścia w świat biznesu gastronomicznego. Dowiedz się jak otworzyć własną pizzerię – sprawnie oraz zgodnie z wymaganiami prawnymi.
W celu założenia działalności gospodarczej, powinieneś w pierwszej kolejności udać się do dowolnego Urzędu Miasta. Tam dokonasz rejestracji firmy w CEiDG (Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej). Następnie masz 7 dni na złożenie wniosku do ZUS i ewentualnie do Urzędu Skarbowego – jeśli chcesz być VAT-owcem.
Uwaga: jeśli chcesz skorzystać z dofinansowań, najpierw dopytaj o warunki ich przyznawania, bowiem niektóre instytucje (np. Powiatowe Urzędy Pracy), mogą wymagać otworzenia działalności dopiero po przyznaniu środków finansowych.
Mała gastronomia cieszy się dużą popularnością wśród przedsiębiorców wkraczających w świat biznesu. Rynek od kilku lat dynamicznie się rozwija, ponadto własny lokal gastronomiczny to po prostu marzenie wielu osób. Bardzo drogie marzenie. Skąd czerpać fundusze na inwestycje we własny lokal? Jest kilka możliwości:
Zwykle przedsiębiorcy łączą więcej niż jedną opcję.
Karmienie ludzi to ogromna odpowiedzialność – i nie chodzi tylko o zagwarantowanie gościom wspaniałego smaku i klimatu w pizzerii. Nadrzędne jest bezpieczeństwo konsumentów, które kontroluje Sanepid, tym samym, jeszcze przed otwarciem pizzerii, powinieneś ściśle współpracować z tą instytucją, a dokładniej – wdrażać wszystkie jej wytyczne i wymogi (o czym pisaliśmy w jednym z poprzednich artykułów: "Lokal gastronomiczny a Sanepid" .
Aby móc prowadzić restaurację, musisz uzyskać zgodę Sanepidu na prowadzenie pizzerii w wybranym przez siebie lokalu (chyba, że wcześniej dla Twojego lokalu takie pozwolenie zostało już wydane, a ty nie przeprowadzałeś zmian wewnątrz lokalu oraz zmian w procesach technologicznych). Zanim przystąpisz do zgłaszania lokalu, możesz zwrócić się do Sanepidu z prośbą o zaopiniowanie projektu – taki ruch może usprawnić całą procedurę odebrania lokalu. Jeśli obawiasz się samodzielnego przystosowania lokalu do wymogów Sanepidu (ponieważ nie masz doświadczenia) albo po prostu nagli Cię czas i chcesz uniknąć zbędnych poprawek, możesz zwrócić się o profesjonalną pomoc do firm, zajmujących się doradztwem w zakresie otwierania lokali gastronomicznych.
Ponadto jesteś bezwzględnie zobowiązany do zgłoszenia lokalu do Sanepidu, na minimum 14 dni przed otwarciem działalności. Procedura zgłoszenia lokalu obejmuje między innymi złożenie:
Sprzedaż alkoholu w lokalu gastronomicznym jest w Polsce traktowana jako standard, jednak uzyskanie koncesji nie zawsze jest możliwe.
Niedopuszczalna jest sprzedaż alkoholu m. in. w pobliżu żłobków, przedszkoli, szkół, domów dziecka, w budynkach, gdzie prowadzony jest zakład opieki zdrowotnej czy w sąsiedztwie kościołów, bazylik lub innych obiektów kultu religijnego.
Wymagania dotyczące zezwolenia na sprzedaż alkoholu reguluje ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (opubl. w Dz. Ustaw Nr 70, pod pozycją 473). Po zgodę na sprzedaż alkoholu udajemy się do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, a do wniosku o zezwolenie dołączamy:
Koszt opłat za zezwolenie na sprzedaż alkoholu jest uzależniona od jego rodzaju:
Trudno wyobrazić sobie klimatyczny lokal bez muzyki, ale zanim uszczęśliwisz swoich gości odpowiednio dobranym repertuarem muzycznym, musisz uiścić opłatę obejmująca ochronę praw autorskich twórców (dotyczy to muzyki odtwarzanej z płyt, radia i innych nośników muzycznych). Umowy licencyjnie najczęściej zawierane są z ZAIKS-em, który wysokość opłat uzależnia m. in. od miejsc w lokalu, miasta czy potencjału turystycznego miejsca, w którym usytuowana jest pizzeria.
Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością opracowania, wdrożenia i utrzymania procedur zgodnych z HACCP, czyli z Analizą Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Pod tą tajemniczą i groźnie brzmiącą nazwą kryją się po prostu zasady postępowania z żywnością, które będą gwarantowały wydawanie bezpiecznych dla zdrowia posiłków. Wg. zasad HACCP należy maksymalnie ograniczać i kontrolować ryzyko skażenia żywności mikroorganizmami, substancjami chemicznymi oraz fizycznymi w trakcie produkcji żywności, a także podczas obrotu nią.
Dobra wiadomość jest taka, że w mniejszych lokalach zwykle wystarczy wdrożyć i stosować zasady tzw. Dobrych Praktyk. Zasady te określają działania i warunki higieniczne, gwarantujące produkcję i wydawanie bezpiecznej żywności.
Zebranie kompletu dokumentacji, odbiór lokalu przez służby i dopilnowanie wszystkich wymaganych formalności początkowo może wydawać się przytłaczające. Jednak w praktyce założenie działalności jest naprawdę proste (i szybkie), w kwestii dostosowania lokalu do wymagań Sanepidu, możemy liczyć na wsparcie jego przedstawicieli. Możesz także zdecydować się na wsparcie firmy oferującej franczyzę – ta często pomaga w znalezieniu lokalu czy udziela doradztwa w zakresie dopełniania wszystkich formalności. Natomiast kwestie doboru odpowiedniego sprzętu i wyposażenia gastronomicznego z przyjemnością omówią z Tobą przedstawiciele naszej firmy – Careho.pl.